Biologische Alioli (gluten vrij)
Biologische Alioli (gluten vrij)
Spaanse biologische Aioli (Catalaans: Allioli, Spaans: Alioli, Frans: Aïoli) is een eenvoudig te bereiden knoflooksaus, die veel gebruikt wordt in Catalonië en elders aan de Middellandse Zee. De saus wordt onder andere geserveerd bij salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapa met brood.
[bewerken]Etymologie

Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen en wordt vaak ook met een trema geschreven: aïoli. Dit is een Franse spelling.
[bewerken]Catalaanse aioli

Bij de bereiding van de Catalaanse aioli wordt niet altijd ei gebruikt, maar het is soms lastiger om de saus te binden zonder eierdooier. Door toevoeging van meer olijfolie wordt de saus vloeibaarder en minder uitgesproken van smaak.
Aioli ligt overigens aan de basis van tal van Catalaanse gerechten waarop de toevoeging a la llauna duidt, wat verwijst naar een bepaalde bereidingswijze. Met name huisjesslakken, stokvis en konijn worden op die wijze geserveerd. Aioli wordt ook als saus bij geroosterde gerechten geserveerd. Als pars pro toto staat aioli ook voor een gerecht dat bestaat uit verse gekookte groenten als prei, bloemkool en wortelen, die samen met de saus en hardgekookte eieren worden gegeten.
Doos
€ 22.50
€ 0.00
×
Biologische Kweepeer (gluten vrij)
Biologische Kweepeer (gluten vrij)
Biologische Kweepeer, zoetzure vrucht, die op allerlei manieren verwerkt wordt in het eten en drinken in Spanje. Membrillo is heel gezond en heeft een medicinale werking want de kweepeer zit boordevol anti-oxydanten. Het werd vroeger ook gebruikt als medicijn tegen darmklachten. Men kan de kweepeer gebruiken om er kweepeerjam, kweepeermoes, kweepeerlikeur of kweepeergelei (dulce de membrillo) van te maken.
dulce de membrillo waarbij hij de membrillo combineert met queso de Manchego of andere pittige kaas zoals Queso de la Serena. Ook verwerkt hij membrillo in salades. Kweeperen komen veel voor in de regio van het Gredosgebergte in Avila en in de Sierra de Granada in Andalucía.

Gewicht
€ 11.00
€ 0.00
×